2011. november 28., hétfő

Lady Gaga Presents The Monster Ball Tour


November 21. nagy nap volt a Lady Gaga rajongók, illetve a Lady Gaga kiadványok gyűjtői számára, hiszen a Born This Way remix lemez mellett ezen a napon jelent meg az énekesnő Monster Ball turnéját felidéző DVD is, ami egyben az első hivatalos Lady Gaga DVD kiadvány.

Úgy gondolom, aki ott volt a turné során bármelyik koncerten, annak kötelező ez a lemez, hiszen nagyon jól lehet nosztalgiázni vele. Természetesen azoknak is tudom ajánlani, akik kihagyták ezt a turnét: hadd lássák, miről maradtak le; mit veszítettek…

A felvételek tavasszal készültek New York-ban, a Madison Square Garden-beli koncerten, tehát jó néhány hónappal a budapesti fellépés után. Ettől függetlenül ugyanazt láthatjuk viszont, aminek a részesei voltunk tavaly november 7-én. A különbség csak a beszédekben van, illetve hogy ekkorra már megjelent a Born This Way című dal, amit ráadásként, a koncert végén az ottani szerencsés rajongók élőben láthattak – hallhattak.

A közel két órás koncert a The Fame és a The Fame Monster album dalaira épül, de felcsendül rögtön másodikként egy kiadatlan dal (Glitter And Grease), illetve már elöljáróban hallhattuk a Born This Way album mostanra slágerré vált dalát, a You And I-t, ráadásul csak zongorakísérettel, igen improvizatív hangzásban – ami még különlegesebbé tette a dal minden egyes előadását. Természetesen az olyan megaslágerek sem maradtak el, mint pl. a Love Game, Just Dance, Paparazzi, Poker Face, Alejandro vagy a Bad Romance (ami a záró dal volt). Mindezek mellett jónéhány olyan dal is repertoáron volt, amikhez nem készült klip és nem jöttek ki kislemez formájában.

Amiket picit hiányolok a korongról, azok az átkötő videók. Ezeket sajnos nem nézhetjük meg, viszont helyette láthatunk olyan mozzanatokat, hogy egy-egy dal után Gaga hogyan megy le a színpadról, hogy iszik gyorsan egy kortyot, hogy öltöztetik, hogy tesznek rá egy újabb fejdíszt, és hogy tér vissza újra a rajongók elé. Mindezeket fekete-fehérben vették fel, így egyértelmű, hogy mi az, amit nem láttunk, és ahova érdekességként most bepillanthatunk.

Bónusz anyagként további backstage felvételeket (kb. 12 perc), illetve egy kb. 40 képből álló fotógalériát is kaptunk. Ezt a kis apróságot leszámítva tehát a tartalmi rész igényes és teljes.

A borítóra a koncert hivatalos plakát-képe, az a bizonyos „tüzelős melltartós” fotó került. Hála az átlátszó műanyag toknak, kinyitva egy újabb képet kapunk, maga a lemez pedig képpel ellátott, a borító képe látható rajta kisebb méretben.

Belül egy színes és néhány fekete-fehér képet tartalmazó füzetecske van, ami a koncert jellegzetes pillanatainak fotói mellett tartalmazza a dalcímeket, és minden egyéb fontos és kötelező tudnivalót. A kis füzetért külön piros pont. Jómagam legalábbis szívesen és örömmel lapozgatom. Legalább egy kis kárpótlás a turnéfüzet miatt – amit sajnos nem sikerült már megvennem a koncert után :(

Úgy gondolom, hogy Gaga első DVD kiadványa teljesen korrekt, pont olyan igényes, amit tőle (el)várunk. Persze jó koncertről nem is lehetne rossz kiadványt készíteni!

Remélem a jövőben gyakrabban jelentet meg DVD-t, hiszen esetében különösen fontos a látvány is, nem csak maguk a dalok. Azt pedig már nem is akarom ezredszer emlegetni, hogy a következő turnéja alkalmával Magyarország visszavárja kedvenc Anyaszörnyét! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése