2012. október 26., péntek

Három éve jelent meg a Bad Romance

2009. novemberében jelent meg a The Fame Monster című, 8 dalt tartalmazó középlemez, melynek egyik legnagyobb slágere a pont három éve, 2009. október 26-án megjelent Bad Romance című dal.
A Bad Romance a The Fame Monster második kislemeze volt. A dal egy részletét Gaga 2009. október 3-án, a Saturday Night Live című műsorban adta elő a Poker Face és Lovegame című dalokkal együtt. Teljes egészében először Alexander McQueen divattervező 2010-es tavaszi-nyári kollekciójának bemutatásán énekelte el három nappal később.

A dalt az énekesnő 2008-ban írta, miközben éppen turnézott. Ebben az időben írt dalaiban különféle szörnyeket, azaz paranoiákat jelenít meg, amikkel akkoriban szembe kellett néznie. Ezek egyike a szerelem-szörnyeteg, mely a Bad Romance című dalt inspirálta. A dal alapvetően egy romlott románc örömeinek felfedezéséről szól, ám a középső részben a szöveg a divattal foglalkozik, valamint Hitchcock filmcímek felsorolásával, mint Psycho, Vertigo (Szédülés) vagy Rear Window (Hátsó ablak).

A dalhoz a videóklipet 2009. október 16-án forgatták Los Angelesben. A klippremier pedig alig egy hónappal később, november 10-én volt Gaga hivatalos oldalán. A klipet Frances Lawrence rendezte.
A videó egy fürdőházban (Bath Haus of Gaga) játszódik. A történet szerint Gagát elrabolja egy szupermodellekből álló csapat, és eladják őt a maffiának szex-rabszolgának. A klipben - többek között - Gaga egy Alexander McQueen által tervezett, kb. 30 centis magas sarkú cipőt is visel.

A dal népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a röpke három év alatt már több feldolgozást is megért. 2010. márciusában a Nightwish együtt énekese adta el a dalt egy tévéműsorban. A 30 Seconds to Mars pedig a brit BBC rádiónál énekelte el. A Glee - Sztárok leszünk című sorozatban is felcsendült a dal.

Számos slágerlistát hódított meg a Bad Romance. Magyarországon is első helyet ért el a Mahasz Dance Top 40 listáján, a kislemezlistán pedig második lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése