2012. november 18., vasárnap

Három éve jelent meg a The Fame Monster

Három évvel ezelőtt, 2009. november 18-án jelent meg Lady Gaga második lemeze, a The Fame Monster. Az eredeti tervek szerint az énekesnő debütáló, The Fame című lemezét szerették volna újra kiadni, melyet nyolc új dallal egészítettek volna ki. Később azonban Gaga és a kiadó úgy döntött, hogy az új dalok megjelennek egy különálló albumon is, ami olcsóbb, és így a rajongóknak nem kell újra megvenni az első lemezt. Így tehát a két lemez együtt is, de a nyolc új dal különálló lemezen is megjelent. A gyűjtőknek tulajdonképpen jól jött ez a döntés, hiszen így többféle verzióban is beszerezhették a The Fame Monstert (mint jómagam is :)

Az album a hírnév sötétebb oldalát mutatja be, mellyel Gaga a 2008-2009-es turnéja idején szembesült. Olyan buktatókról énekel a lemezen, mint a szex, szerelem, alkohol, magány, és amiket Gaga szörnyetegként jellemez.

Az első kislemez a Bad Romance című dal volt az albumról, majd másodikként a Beyoncé-val együtt készített Telephone jelent meg. A dal videóklipjét Jonas Akerlund rendezte, a történet pedig folytatta a Paparazzi-hoz készült dal videóját. A klip nagy része egy börtönben játszódik, ahonnan Beyoncé kihozza a gyilkossá vált Gagát. Az album harmadik kislemeze és klipje az Alejandro volt, ami világszerte nagy sikert ért el. A klipet Steven Klein rendezte. A vallásos elemek használata miatt több támadás is érte Gagát. Az albumról sajnos nem jött ki több kislemez és klip, pedig Gaga nagyon szerette volna a Dance In The Dark megjelentetését - már a Telephone után. A kiadó és Gaga konfliktusa után azonban az Alejandro-ra került a választás.

Hazánkban 12.000 példányban kelt el a lemez. A Mahasz a két lemezt együttesen kétszeres platina minősítéssel jutalmazta. Magyarországban 2009-ben a The Fame / The Fame Monster a hatodik legtöbb példányszámban eladott lemeze volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése