2012. december 22., szombat

A Very Gaga Holiday - ünnepvárás Gagával

Az adventi, karácsonyi időben azt hiszem minden Lady Gaga rajongó előveszi a - sajnos csak digitális formában megjelent - 4 dalos EP-t, az A Very Gaga Holiday-t. Az ünnepre hangolódva mostanában sokat hallgattam ezt az alig negyed órás anyagot, és ha már így tettem, akkor blogom 200. bejegyzéseként úgy gondoltam most épp aktuális erről a kiadványról elmélkedni :)

Tavaly az ABC csatorna Hálaadás napján egy egy órás műsorral kedveskedett a nézőknek, és főleg a Gaga rajongóknak, hiszen az A Very Gaga Thanksgiving című műsornak kedvenc Anyaszörnyünk volt a főszereplője. A műsor során 8 dalt adott elő, amiből egy négy dalos válogatás tavaly november végén jelent meg a digitális EP formájában. 

Az EP nyitó dala az egyik legismertebb karácsonyi klasszikus, a White Christmas. Irving Belling dalát először Bing Crosby tette ismertté, aki 1941. karácsonyán énekelte el a dalt az NBC rádió műsorában, következő évben pedig lemezen is megjelentette, és számos listát hódított meg vele. Crosby óta természetesen sorra éneklik újra a legnagyobb sztárok a dalt. Több mint 500 változatban jelent meg különböző nyelveken, olyan hírességek tolmácsolásában, mint Elvis Presley, Frank Sinatra, Barbra Streisand, New Kids On The Block, Michael Bolton, Mette Midler, Andrea Bocelli, Shania Twain - és még sorolhatnánk. Lady Gaga feldolgozása azonban nem csak egy újabb feléneklés, hanem újabb értelmezés is, mivel a szöveghez is tett hozzá. Elmondta, hogy nagyon szereti ezt a dalt, de nagyon rövidnek véli, ezért írt hozzá egy újabb versszakot. A dal szövege Gaga előadásában így néz ki (az I'm dreaming of a white Snowman... résztől az ő szerzeménye a szöveg):

I'm dreaming of a white Christmas
Just like the one I used to know
Where the tree tops glisten and children listen
To hear sleigh bells in the snow, oh oh oh oh oh oh

I'm dreaming of a white, white, white Christmas
With every Christmas card I write

Oh may your days be so very merry and bright
And may all your Christmases be white

I'm dreaming of a white Snowman
With the carrot nose and charcoal eyes
And oh when he cries I'm gonna tell him
It's okay
Because Santa's on his sleigh and on his way

I'm dreaming of a white Christmas
With every Christmas card I write
So may your days and Thanksgiving be so bright
And may all your Christmases be white


Az EP második dala az Orange Colored Sky. A dalt 1950-ben írta Milton DeLugg és Willie Stein. Ezt is több sztár elénekelte. A dalt először Nat King Cole vette fel 1950. augusztusában. Érdekesség, hogy a lánya, Natalie is feldolgozta. Lady Gaga először 2010. szeptember 29-én adta elő ezt a dalt meglepetés dalként New York City-ben a The Oak Room-beli koncertjén, majd 2011. január 5-én. Aztán 2011. május 9-én, a Robin Hood Gálán újra elővette, csakúgy mint 2011. május 15-én a BBC Radio 1's Big Weekend eseményén. Mivel stílusban nagyon illett a hálaadás napi műsorhoz, így nem véletlen, hogy ott is előadta, és rákerült az EP-re is.



Harmadikként a Born This Way album egyik slágere, a You And I került fel az EP-re. Az egyébként is lassú dal jazz-esített változata szintén nagyon passzolt a Hálaadás napi műsorhoz. Egy szál zongorával nagyon hangulatos és nagyon jól érvényesül Gaga hangja. Ráadásul azoknak a rajongóknak, akik hallották a dalt a The Monster Ball koncerten, igazán jó kis nosztalgiázás, ahol szintén mindössze egy zongora volt a dalhoz a kíséret.

Az EP negyedik, záró dala szintén a Born This Way album egyik nagy slágere, a The Edge Of Glory. Ezt is mindössze egy zongorás kísérettel, lassított verzióban hallhatjuk a lemezen.

A lemezen a zenei kíséretért a Brian Newman's Quintet a felelős. A jazz-es stílus szerintem nagyon jól áll Gagának, így talán még jobban érvényesül a hangja, és még jobban tud vele játszani, mint a popdalokban. Mindenesetre nagyon jó és találó volt ez a kitérő, úgy gondolom, hogy ez egy jó lehetőség volt arra, hogy kreativitását és tehetségét megmutassa és bizonyítsa. Máskor is szívesen vennék tőle hasonló dalokat, no meg persze egy fizikális formában megjelenő ünnepi albumot is. Remélem mindkettőre lesz alkalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése