2011. december 23., péntek

White Christmas - Gaga módra


Az Irving Belling tollából származó White Christmas mára az egyik legismertebb karácsonyi dallá vált. Sokban felelős ezért Bing Crosby, aki először 1941. karácsonyán énekelte el a dalt az NBC rádió show-jában, 1942-ben pedig lemezen is megjelentette, és listákat mászott meg vele.

Crosby óta a dalt rengetegen feldolgozták. Több mint 500 változata van, különböző nyelveken. Frank Sinatra, Elvis Presley, The Supremes, Bob Marley, Barbra Streisand, Otis Redding, Kenny Rogers és Dolly Parton, New Kids On The Block, Michael Bolton, Garth Brooks, Kenny G, Martina McBride, Bette Midler, Leann Rimes, Andrea Bocelli, Michael Bublé and Shania Twain - csak "néhányan" azok közül, akik felénekelték a dalt egy-egy karácsonyi lemezre.

No és természetesen Lady Gaga, aki az előző posztban említett hálaadás napi műsorban (A Very Gaga Thanksgiving) adta elő a dalt, ami aztán megjelent az A Very Gaga Holiday című digitális EP-n.
Ráadásul ő nem csak szimplán felénekelte a dalt jazz-es stílusban, de ha már egyszer hozzányúlt, akkor bizony költött is hozzá egy újabb versszakot - mondván hogy nagyon szereti a dalt, de túl rövidnek találja.

Az újítás nálam nagyon bejött: ötletes, találó, aranyos, és kicsit sem ront a dal értékén. Aki mer az nyer - tartja a mondás. És szerintem Gaga most pont így járt, hiszen nem csak többszázadszor újraénekelte a dalt, hanem tett hozzá pont annyit, ami épp elég, és amivel ezen a téren is sikerült maradandót alkotnia.

A hozzáköltésével így néz ki a dal szövege (az I'm dreaming of a white Snowman... résztől az ő szerzeménye a szöveg):

I'm dreaming of a white Christmas
Just like the one I used to know
Where the tree tops glisten and children listen
To hear sleigh bells in the snow, oh oh oh oh oh oh

I'm dreaming of a white, white, white Christmas
With every Christmas card I write

Oh may your days be so very merry and bright
And may all your Christmases be white

I'm dreaming of a white Snowman
With the carrot nose and charcoal eyes
And oh when he cries I'm gonna tell him
It's okay
Because Santa's on his sleigh and on his way

I'm dreaming of a white Christmas
With every Christmas card I write
So may your days and Thanksgiving be so bright
And may all your Christmases be white

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése